3 weekse rondreis door Costa Rica
Er zijn veel opties om een rondreis te boeken bij verschillende reisorganisaties zoals TUI, Riksja Travel, NRV en ANWB. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een groepsrondreis met gids of om met een privé gids het land te bezoeken.
Wij besloten echter om alles zelf uit te zoeken. De vliegtickets boekten we bij United en alle overnachtingen hebben we geregeld via Booking.com en Airbnb. Dit is natuurlijk veel meer werk dan een organisatie de reis samen te laten stellen, maar wij vonden dit eigenlijk wel een leuke uitdaging. Ook is het vaak zo dat je veel bewuster met de reis bezig bent als je alles zelf regelt. Je stapt dan niet in een bus of auto om rondgereden te worden maar weet precies waar je naar toe gaan en welke route je gaat rijden.
Ons reisgezelschap bestond uit 4 volwassenen: twee 50 plussers en twee twintigers.
We startten 21 juli aan onze rondreis en 10 augustus vlogen we weer terug naar Nederland, dit viel dus precies midden in het regenseizoen.
Opmerkingen
- Veel mensen bezoeken Tortuguero voor de schildpadden die daar hun eitjes komen leggen. Dit was ook eerst ons plan, maar onderweg hoorden we van verschillende toeristen dat zij het hun geld en tijd niet waard vonden. Tortuguero is namelijk alleen per boot te bereiken, waardoor het lang duurt om er te komen en je genoodzaakt bent om er te overnachten. Verder werd ons verteld dat het erg toeristisch is en dat er slecht met de schildpadden om werd gegaan, dus daarom hebben wij ervoor gekozen om niet die kant op te gaan.
- Vaak lopen de reisroutes door Panama, omdat je dan in een rondje kan reizen. Helaas was het tijdens ons verblijf erg onrustig in Panama, dus check dat voordat je op reis gaat!
Week 1
Dag 1 Reis van San Jose naar Manuel Antonio
Na een lange reis met 2 overstappen in Londen en Los Angeles kwamen we om 05:30 lokale tijd aan in de hoofdstad San José. Er zijn ook directe vluchten vanuit Amsterdam naar San Jose, maar deze waren voor ons te prijzig.
Met een shuttlebus van het autoverhuurbedrijf SunnyCars werden we naar hun kantoor gebracht. Daar maakten we het papierwerk in orde en hebben we onze auto opgehaald. De auto die wij gehuurd hebben was een Toyota RAV4: een hoge auto met 4 wielaandrijving. Voor de volledige 3 weken kostte dit €2865 inclusief alle verzekeringen.
Daarna zijn we gaan ontbijten bij een lokaal restaurantje en hebben we wat boodschappen gehaald zoals flessen water en snacks voor in de auto.
Wij hebben de stad San José zelf niet bezocht, omdat wij vooral kwamen voor de schitterende natuur. Als je houdt van bepaalde musea, parken en clubs kan San José wel interessant zijn. Wij kozen er dus voor om gelijk het binnenland in te reizen.
LET OP het kan zijn dat je tol moet betalen op de grotere wegen in San José, het is dus handig om dan al wat cash bij je te hebben.
We reden van San José naar Manuel Antonio, normaal een autorit van ongeveer 2.5 uur maar omdat ze met de weg bezig waren en het ineens begon te stormen hebben we er bijna 5 uur over gedaan. Onderweg rijd je over de Crocodile Bridge, maar deze hebben we toen overgeslagen omdat het zo slecht weer was (dit hebben we echter wel een week later bezocht (dag 9)).
In Manuel Antonio overnachtten we 3 nachten in hotel Tres Banderas, een hotel met zwembad en ontbijt.
Manuel Antonio
Manuel Antonio is een populair kustplaatsje omgeven door weelderige jungle en ongerepte witte zandstranden. Het ligt in het westen van Costa Rica, in de gemeente Quepos aan de Stille Oceaan. De plaats staat vooral bekend om het kleinste nationale park van Costa Rica: Manuel Antonio National Park. Het is er erg toeristisch door voornamelijk de rijke diversiteit aan flora en fauna, maar ook doordat het redelijk dichtbij de hoofdstad San José ligt. Veel (Amerikaanse) toeristen komen naar Manuel Antonio om enige tijd in een resort te verblijven en bezoeken dan natuurlijk ook het nationale park. Naast het nationale park, zijn er veel witte stranden rondom Manuel Antonio waar je je prima een paar dagen kan vermaken met wandelen, zwemmen of gewoon lekker op het strand relaxen. De beste stranden rondom Manuel Antonio zijn Playa Biesanz, Playa Playitas en Playa Espadilla.
Dag 2 Playa Biesanz
De volgende dag werden we vroeg wakker door onze jetlag en na het ontbijt zijn we gelijk richting Playa Biesanz gereden. Je moet je auto langs de weg parkeren, maar eigenlijk overal in Costa Rica staan een soort parkeerwachters bij openbare parkeerplaatsen. Zij letten op je auto in ruil voor een klein vrijwillig bedrag. Vanaf de weg is het nog zo’n 5-10 minuten heuvel af lopen door een jungle richting het strandje. Tijdens deze wandeling hoorden en zagen we witschouderkapucijnaapjes, de eerste dieren die we tegenkwamen deze reis!
Op internet hadden we gelezen dat het een rustig strandje is met vooral veel locals, maar eenmaal aangekomen op het strand lag het helemaal vol met toeristen ook al was het pas 10:30 uur. Dat was een kleine teleurstelling maar op het strand zagen we wel onze eerste luiaard, wat natuurlijk wel erg leuk was. Er was ook een mogelijkheid om een strandbedje te huren voor ongeveer 17 dollar per dag.
In de middag zijn we terug gegaan naar het hotel en hebben we bij het zwembad gelegen en heerlijke geluncht. Terwijl we bij het zwembad lagen vlogen er telkens rode ara’s over en vanuit ons balkon hebben we nóg een luiaard gezien.
Dag 3 Manuel Antonio National Park
Vandaag gingen we naar Manuel Antonio National Park, het park waarvoor eigenlijk iedereen naar Manuel Antonio komt. Het is mogelijk om met een gids een route te lopen, maar wij kozen ervoor om zonder gids het park in te gaan. De entree is 18 dollar per volwassene zonder gids, met gids in een groep 66 dollar per volwassene en met privé gids 76 dollar per volwassene. LET OP het park is op dinsdag gesloten.
Qua parkeren is het aan te raden om helemaal door te rijden naar de ingang, want er staan veel locals die hun parkeerplekken voor erg hoge prijzen aanbieden. Helemaal vooraan zijn er parkeerplekken van het park zelf, waar je voor C3000-C4000 (5-7 dollar) een dagkaart kan kopen. Dit geldt ook voor gidsen en dag tickets, deze worden voor erg hoge prijzen aangeboden op de weg naar het park toe dus doe dit vooral niet!
We hadden gelezen dat het aan te raden is om vroeg in het park te zijn, om de hordes toeristen voor te zijn. Het park is van 07:00 tot 16:00 uur open en wij liepen om 08:00 uur in het park. LET OP je mag geen eten mee naar binnen nemen en ze controleren ook echt je tas bij de ingang. Alle websites hadden wel gelijk, er waren eigenlijk bijna geen mensen in het park maar alle dieren leken ook nog te slapen.
Er is een wandelroute uitgestippeld met de 11 mooiste uitzichtpunten en stranden waar je in totaal ongeveer 3 uur over doet. Het was erg leuk om de helft van deze route te lopen terwijl er eigenlijk bijna geen mensen in het park aanwezig waren. Wat wij wel erg jammer vonden aan dit park was dat alle paden bestraat zijn/vlonders bevatten waardoor het gevoel van de natuur een beetje weg was.
Het is aan te raden om zwemkleding mee te nemen naar dit park, want er zijn overal stranden waar je even het water in kan om af te koelen. Het is mogelijk om in het park te lunchen, er zijn verschillende opties qua sandwiches, cakes, fruit, warme gerechten en drankjes.
Rond 10:00 uur werd het drukker in het park, vooral met grote groepen toeristen die met een gids de route aan het lopen waren. Deze gidsen weten natuurlijk precies waar dieren te vinden zijn, dus toen zagen wij ook steeds meer dieren. Ook weten de dieren dat er vaak wat te halen valt bij de toeristen, dus ze werden steeds zichtbaarder.
Uiteindelijk hebben we witschouderkapucijnapen, gele doodshoofdaapjes, mantelbrulapen, een witsnuitneusbeer, een luiaard, leguanen, een rood spieshert en een gestreepte helmspecht gezien.
Het park was super mooi groen en had fantastische uitzichtpunten, maar was wel erg toeristisch.
Uiteindelijk zijn we 6-7 uur in het park geweest, in deze tijd hebben we de volledige route gewandeld, geluncht, gezwommen en op het strand gezeten.
’s Avonds hebben we gegeten bij Vista Verde in Manuel Antonio, waar je buiten een waanzinnig uitzicht hebt over de jungle. Ook hebben we hier een Costa Ricaans shotje geprobeerd: Chiliguaro. Echt een aanrader!
Tips voor het bezoeken van Manuel Antonio National Park
- Zorg dat je voldoende water meeneemt!
- Vergeet je zwemkleding en badhanddoek niet
- Neem zonnebrand en DEET mee
- Trek wandelschoenen aan
- Neem geen eten mee in je tas, dit wordt gecontroleerd bij de ingang
Algemene informatie Manuel Antonio National Park
- Entree is 18 dollar per volwassene (zonder gids)
- Entree is 66 dollar per volwassene met gids
- Entree is 76 dollar per volwassene met privé gids
- Openingstijden: 7:00 – 16:00
- Op dinsdag gesloten
- Er is een restaurant en er zijn toiletten aanwezig in het park
Dag 4 Van Manuel Antonio via Nauyaca Waterfalls naar Uvita
Op dag 4 reden we van Manuel Antonio naar de Nauyaca Waterfalls, een autorit van een uurtje.
De Nauyaca watervallen bevinden zich in een kloof van ongeveer tachtig meter breed. De hoogste waterval is 45 meter hoog en de anderen rond de twintig meter. Aan de voet van de waterval ligt een plas van duizend vierkante meter en 6 meter diep, iets verder benedenstrooms liggen kleine natuurlijke zwembaden.
Er zijn 2 verschillende plekken waar je het park kan betreden, Nauyaca Waterfall Nature Park en Nauyaca Waterfalls/Cataratas Nauyaca. Wij kozen voor de laatste. De ticket office is open van 7:00 tot 14:00 uur en je kan uiterlijk tot 15:30 uur bij de waterval blijven aangezien je terug moet zijn voor het donker.
Je kan op verschillende manieren bij de waterval komen, maar wij wilden deze route graag wandelen. Het is een wandeling van 8 km: 4km naar de waterval en daarna natuurlijk weer 4 km terug. Bij het kantoor haalden we kaartjes (10 dollar per volwassene) en een parkeerticket (4 dollar). Vanuit het kantoor is het minder dan 5 minuten rijden naar de parkeerplaats, maar het is ook mogelijk om je auto te parkeren bij het kantoor en vanuit daar te lopen, dan is het 12 km totaal: 6 km heen en 6 km terug. Als je hiervoor kiest, let dan wel op dat die extra 2 km een erg steile (bestraatte) heuvel is. Bij de parkeerplaats is de laatste mogelijkheid om naar het toilet te gaan.
De wandeling was goed te doen voor ons ook al zat er soms flink wat hoogteverschil in. LET OP het kan er erg modderig zijn als het de dagen ervoor heeft geregend. We hebben ongeveer 1.5 uur gedaan om bij de waterval te komen en we zijn ook een aantal dieren tegengekomen zoals rode ara’s, agoeti’s en verschillende soorten apen.
Eenmaal aangekomen bij de Nauyaca Waterfalls moesten we nog een aantal trappen naar beneden lopen, maar het uitzicht was echt fantastisch! Het is mogelijk om te zwemmen bij de waterval, maar je wordt ook al flink doorweekt als je er alleen naast staat. Bij de watervallen staan ook picknicktafels waar je even rustig wat kan eten en drinken. LET OP je moet wel je eigen eten en drinken meenemen tijdens de wandeling, het is niet mogelijk om ergens iets te kopen.
Het is ook mogelijk om met een jeep gebracht te worden naar de Nauyaca Waterfalls. Dit kost 32 dollar per volwassene, ze vertrekken eens per uur en je hebt dan 2 uur de tijd bij de waterval. Ook is het mogelijk om een privé tour met een jeep te boeken, dat kost 80 dollar per persoon inclusief lunch en moet je van tevoren boeken. Verder kan je ook per paard naar de waterval gaan, dit kost ook 80 dollar per persoon en hier is lunch ook inbegrepen.
Tips voor Nauyaca Waterfalls
- Zorg dat je voldoende water en eten meeneemt!
- Vergeet je zwemkleding en badhanddoek niet
- Neem zonnebrand mee
- Doe goede wandelschoenen aan, het wandelpad kan glad zijn!
- Een dry bag is handig naast de waterval
Algemene informatie Nauyaca Waterfalls
- Prijs is 10 dollar per persoon en 4 dollar voor een parkeerticket
- Ticket office is open van 7:00 tot 14:00 uur
- Je kan uiterlijk tot 15:30 uur bij de waterval blijven
- Totale wandeling is 8 km
Nadat we waren teruggelopen naar de parkeerplaats reden we naar Uvita, een rit van 30 minuten.
Uvita is een erg klein plaatsje dat bekend staat om Marino Ballena National Park, het walvis spotten en de ongelooflijk mooie stranden.
Wij sliepen op camping Casa Viva in een stacaravan die we hadden geboekt via AirBnb, maar het is ook mogelijk om met je 4x4 met daktent hier te slapen voor een klein prijsje. Op deze camping zagen we onze eerste toekan! De camping is ideaal gelegen, 5 minuten lopen naar het strand en 5 minuten rijden naar walvis tour operators. Verder zat er op 5 minuten lopen een super lekker Mexicaans restaurant, La Choza De Alejo.
Dag 5 Walvisexcursie en Punta Uvita
Er zijn veel tour operators die walvisexcursies aanbieden, maar wij hadden onze tour geboekt bij Aventura Uno. We moesten om 08:15 uur verzamelen en de prijs was 40 dollar per persoon (wel cash betalen) en daarbovenop kwam nog 6 dollar per persoon voor toegang tot Marino Ballena National Park. Vanuit het kantoor liepen we rond 09:00 uur naar het strand, waar we de boot opgingen. De tour duurde 3 uur en we zaten met zo’n 20 mensen op de boot. Het eerste uur hebben we langs de kust van het nationale park gevaren en waren er fantastische grotten en kustlijnen te zien. Daarna gingen we steeds verder het water op en kwamen we eerst 2 parende schildpadden tegen. Daarna hebben we een bultrug met een jong gespot, echt super mooi! In het laatste half uurtje kregen we een bakje met fruit en was er gelegenheid om te zwemmen bij een eilandje voor de kust van Uvita. Wij vonden deze tour echt het geld waard!
Walvisseizoen
Costa Rica heeft het langste walvisseizoen ter wereld, doordat er maar liefst twee seizoenen zijn!
Een van deze periodes loopt van eind juli tot november, wanneer de bultruggen vanuit de Zuidpool naar Costa Rica trekken. De wateren van de Pacifische kust zijn namelijk relatief warm en veilig waardoor ze hier goed kunnen broeden en hun kalveren kunnen groot brengen. In deze periode is er daarom een grote kans om een bultrug met haar jong te spotten.
De andere periode loopt van december tot april, wanneer de bultruggen van Noord-Amerika naar Costa Rica trekken. Ze komen vanuit regio’s zoals Alaska en Californië, maar de aantal bultruggen die dan gespot worden is kleiner. Dit komt doordat de Noord-Amerikaanse bultrug ook andere wateren kan bezoeken, zoals die bij Hawaii.
Aan het eind van de middag wilden we een andere highlight van het nationale park gaan bekijken. Het Marino Ballena National Park staat namelijk ook bekend om de zandbank in de vorm van een walvisstaart, Punta Uvita. Deze wordt zichtbaar wanneer het eb is en dan kan je deze ook bewandelen. Met het toegangsticket voor het park kan je meerdere keren per dag het park betreden, dus dit was ideaal. De tijden wanneer het eb is verschillen per dag en kan je hier vinden.
De "staart" is vanaf het strand goed te zien, maar het is ook mogelijk om naar het viewpoint Don Roger te gaan om de staart van bovenaf beter te kunnen bekijken.
Tips voor de walvis excursie
- Zorg dat je voldoende water meeneemt!
- Vergeet je zwemkleding en badhanddoek niet
- Doe een pet of hoedje op, ook al hebben de meeste boten een schaduwdoek
- Neem zonnebrand mee
- Een dry bag is altijd handig op een boot
Algemene informatie walvis excursie Aventura Uno
- Prijs is 40 dollar per persoon, cash betalen
- Om 08:15 uur verzamelen en vertrek om 09:00 uur
- Tour duurt 3 uur, inclusief fruit snack en mogelijkheid om te zwemmen
- Je zit onder een schaduwdoek
’s Avonds hebben we bij Beehive Mediterranean Restaurant Bar and Boutique gegeten, waar ze erg lekkere vis en vlees opties hadden. Het was wel wat duurder dan de gemiddelde prijs die je betaald in Costa Rica, maar wij vonden het het geld waard.
Dag 6 Uvita naar Drake (Bay)
Vanuit Uvita reden we naar Drake (Bay), een rit van zo’n 150 km maar waar je bijna 3 uur over doet. Dit komt doordat je over de laatste 30 km over een compleet onverharde weg rijdt waar je maximaal 30 km/u kan rijden. Het is onmogelijk om deze laatste kilometers te rijden zonder een 4x4 auto, dus probeer dit vooral niet!
De rit is echt fantastisch, dwars door de jungle en kleine afgelegen dorpjes. In het regenseizoen (april t/m november) kan het zijn dat sommige wegen onbegaanbaar zijn en dat hebben we ook zeker gemerkt. Op een gegeven moment liep er namelijk een rivier compleet over de weg heen.. gelukkig was er een alternatieve route!
Wij kozen voor de auto, maar je kan er ook voor kiezen om de boot vanuit Sierpe te nemen. Je kan je auto dan parkeren op een bewaakte en betaalde parkeerplaats voor 5 dollar per dag. Vanuit daar neem je dan de boot, die 20 dollar per persoon kost voor een enkele reis. Het is dan niet aan te raden om een koffer mee te nemen, maar eerder een backpack met alleen de nodige spullen. Deze bootreis duurt ongeveer een uur en vertrekt vanuit Sierpe om 12:30 uur en om 16:00 uur. Vanuit Drake vertrekt de boot om 07:00 uur en om 14:30 uur terug naar Sierpe.
Drake
Drake is een geïsoleerd dorpje in het zuiden van Costa Rica en is dus niet makkelijk te bereiken. Het ligt in een baai en wordt daarom vaak Drake Bay genoemd. Er zijn genoeg maar weinig faciliteiten in Drake, dus wees daarop voorbereid.
Er zijn een paar restaurants aanwezig om zowel te ontbijten, lunchen en dineren. Het is er vaak ook wel mogelijk om met creditcard te betalen, maar LET OP er zijn geen pinapparaten aanwezig in Drake. Voor excursies wordt er vaak wel verwacht dat er cash betaald wordt, dus neem genoeg cash mee. Verder zijn er ook wat kleine supermarkten en souvenirwinkels aanwezig waar je niet met creditcard kan betalen.
Ook is het handig om een zaklampje of hoofdlampje mee te nemen, er is namelijk weinig verlichting in de straten.
Wij sliepen bij Mohagine Hotel, maar eigenlijk is dit geen hotel. Het zijn allemaal losse privé hutjes met gedeelde douches, wc’s en keuken middenin dit leuke jungle dorpje.
Wij sliepen in de Pejibaye hut, een hut die half open is waardoor je echt het jungle gevoel ervaart. ’s Nachts hoorde je allerlei geluiden wat de eerste nacht best wel spannend was. Wij boekten deze overnachtingen bij AirBnb.
Een restaurant waar wij eigenlijke elke avond aten was Case El Tortugo Drakes Kitchen, echt een aanrader! Het handje vol toeristen dat overnacht in Drake zit hier, maar dat is ook wel met een reden. Wees redelijk op tijd, want het zit eigenlijk elke avond helemaal vol.
Algemene informatie Drake
- Er zijn geen pinapparaten, dus neem genoeg cash mee (vooral voor excursies)
- Neem een zaklampje/hoofdlampje mee wanneer je over straat loopt
- Probeer niet zonder 4x4 auto naar Drake te rijden!
Week 2
Dag 7 Corcovado National Park
Drake is de perfecte uitvalsbasis om Corcovado National Park te bezoeken. Dit is het enige nationale park dat je alleen met gids kan bezoeken en het is zelfs mogelijk om een meerdaagse tour te boeken, zodat je in het park kan blijven slapen. Meer informatie hierover vind je hier.
Wij boekten onze dagtour bij Corcovado Natives voor 120 dollar per persoon. Vrij prijzig, maar hier zit een tour guide (niet privé), boot transfer (1 uur), toegangsticket voor het park, lunch en 3.5 uur in het park inbegrepen.
Om 06:00 uur moesten we verzamelen bij Rancho Corcovado Hotel waar we cash de tour moesten betalen. Met een boot vertrokken we vanuit Drake om 06:30 uur naar het Corcovado-Sirens station, een boottocht van ongeveer 1 uur. Onderweg zagen we weer een bultrug met een jong!
LET OP je mag geen eten meenemen het park in, dit wordt ook gecheckt bij de ingang!
Bij het in- het uitstappen van de boot is het aan te raden een korte broek te dragen omdat je in redelijk diep water staat. Tijdens de wandeling raadde de gids aan om een lange broek te dragen omdat dit natuurlijk beter beschermt tegen de zon maar ook tegen de vele schimmels en bacteriën op onder andere bomenschorsen. Daarom is het handig om een afritsbroek aan te hebben dan hoef je je niet helemaal om te kleden.
Nadat onze groep compleet was begonnen we aan onze 3 uur durende wandeling. Het was erg mooi en de gids wist erg veel te vertellen over de verschillende dieren en planten in de jungle. We zagen mantelbrulapen, witschouderkapucijnaapjes, gele doodshoofdaapjes, een bidsprinkhaan, toekans, zwarte gieren, een tamandua, bruine hokko’s en een vleermuis. Als kers op de taart hebben we zelfs een poema gezien, iets wat eigenlijk bijna nooit voorkomt!
Op de terugweg begon het ineens super hard te regenen op de boot, dus een poncho is zeker een aanrader om mee te nemen! Toen we rond 14:30 uur arriveerden in Drake kregen we een erg lekkere lunch met onder andere rijst, bonen en ei.
Tips voor het bezoeken van Corcovado National Park
- Zorg dat je voldoende water meeneemt!
- Neem zonnebrand en DEET mee
- Vergeet je poncho niet
- Trek wandelschoenen aan
- Het is handig om een afritsbroek aan te hebben
- Een dry bag is altijd handig op een boot
Algemene informatie Corcovado National Park
- Een tour kost 120 dollar per volwassene
- Je bent ongeveer 8 uur op pad
Dag 8 Duiken en snorkelen bij Isla del Caño
Op internet en in reisboekjes hadden we veel positieve dingen gelezen over snorkelen en/of duiken in het zeereservaat Isla del Caño.
De beste tijd om te duiken in Costa Rica is van december tot juni. Tijdens het regenseizoen veranderen de omstandigheden en daalt de watertemperatuur, maar dat neemt niet weg dat je veel interessante dieren kan zien. Je kan dus praktisch het hele jaar door duiken en snorkelen rond het eiland Caño.
De onderwaterwereld is super divers aangezien je er maanvissen, roggen, baby-rifhaaien en soms zelfs schildpadden of walvissen kan zien.
Via de eigenaresse van hotel Mohagine boekten wij 2 snorkeltours en 2 duiktours, inclusief een lunch. Het snorkelen koste 97 dollar per persoon en het duiken voor gecertificeerde duikers (2 tanks) was 151 dollar. Mocht je geen gecertificeerde duiker zijn, dan kost het 210 dollar voor 2 tanks.
Om 07:30 uur moesten we ons verzamelen op het strand van Drake en daar werden we in 2 verschillende boten (1 snorkelboot en 1 duikboot) gebracht naar Isla del Caño. Onderweg kwamen we (weer!) een bultrug met jong tegen, deze keer was de moeder de kleine aan het voeden. Ook zijn we een groep dolfijnen tegengekomen.
Na ongeveer een uurtje varen kwamen we aan bij het eiland. Het bleek dat er zich een dikke algenlaag had gevormd rondom het eiland door de stroming. Hierdoor was er eigenlijk amper zicht, maximaal 1-2 meter. Daardoor hebben we bij zowel het duiken als het snorkelen eigenlijk alleen een zeeschildpad gezien, dus dit was erg teleurstellend aangezien er normaal erg mooi zeeleven te bewonderen valt. Wij vonden dit het geld dus zeker niet waard, ook omdat deze algenlaag er blijkbaar al een aantal dagen was. Ze hadden ons dit natuurlijk ook van tevoren kunnen vertellen. Ook was het er erg toeristisch, er lagen veel boten voor het eiland en er waren ook erg veel mensen op het eiland zelf. Dit komt omdat er vanaf Uvita ook tours worden aangeboden om te gaan duiken bij Isla del Caño.
De tour bestond uit 2 snorkelsessies en een bezoekje aan het eiland zelf. Rond 13:30 uur waren we weer aan land en kregen we een lunch bij het Pirate Cove Hotel. Daarna werden we met een truck weer afgezet bij Mohagine Hotel.
LET OP neem voor het snorkelen een shirtje lange mouw mee ook al schijnt de zon niet, verbranden gaat erg snel!
Tips voor het bezoeken van Isla del Caño
- Zorg dat je voldoende water meeneemt!
- Vergeet je zwemkleding en badhanddoek niet
- Neem zonnebrand mee
- Een dry bag is altijd handig op een boot
- Neem een shirt lange mouw/rash guard mee
- Een onderwatercamera is ook altijd erg leuk
Algemene informatie Isla del Caño
- Prijs is is 97 dollar per volwassene voor het snorkelen
- Prijs is 151 dollar per volwassene voor het duiken (gecertificeerd)
- Prijs is 210 dollar per volwassene voor het duiken (niet gecertificeerd)
Dag 9 Van Drake naar Monteverde via Crocodile bridge
Vandaag reden we van Drake naar Monteverde, een lange rit van ongeveer 7 uur terug naar het noorden.
’s Ochtends ontbeten we bij Corcovado & Drake Inn, een hotel tegenover Mohagine hotel waar je keuze hebt uit 4 verschillende ontbijtjes.
Om 09:30 uur reden we weg uit Drake en om 14:00 uur maakten we een een korte tussenstop. Twee uur later stopten we bij de Crocodile Bridge en zagen we verschillende spitsneuskrokodillen van dichtbij. Aan de overkant van de brug zijn erg leuke souvenirwinkels en is er een erg goede smoothie shop, dus echt een aanrader!
Monteverde
Monteverde is gelegen op 1440 m boven zeeniveau en heeft een totaal ander klimaat dan de rest van Costa Rica. Monteverde staat bekend om de nevelwouden, wat betekent dat er dus een erg hoge luchtvochtigheid is. Deze nevel ontstaat wanneer warme lucht uit lager gelegen gebieden tegen de berghelling botst en daardoor stijgt. Tijdens het stijgen condenseert het vocht en ontstaan er kleine water druppeltjes: de nevel.
Van alle bossen ter wereld bestaat slechts 1% uit nevelwoud, het is dus een super unieke plek! Het nevelwoud heeft een erg hoge diversiteit: 100 soorten zoogdieren, 400 vogelsoorten, 120 soorten reptielen en amfibieën, 3000 plantensoorten, 490 soorten vlinders en duizenden insecten.
We sliepen in Ágape del Bosque, een huis met een fantastisch uitzicht over de vallei. Het is wel iets verder van het stadje Monteverde afgelegen, maar daar krijg je wel een spectaculaire plek voor terug. Deze accommodatie boekten we via AirBnb.
Dag 10 Santa Elena Cloud Forest Reserve
Er zijn twee cloud forests (nevelwouden) bij Monteverde in de buurt, het bekende Monteverde Cloud Forest Biological Reserve en het wat minder bekende Santa Elena Cloud Forest Reserve.
Het Santa Elena Cloud Forest Reserve is een stuk minder toeristisch en heeft smallere paden dan het Monteverde Cloud Forest Biological Reserve, maar is eigenlijk net zo mooi (of zelfs mooier).
Het park is elke dag van 07:00 tot 15:00 uur open en er vertrekken ook wandelingen met gids op specifieke tijden (zie de website voor actuele tijden). Er is een studentenkorting, dus vergeet je studentenpas niet! Een ticket kost 16 dollar per volwassene en 9 dollar per student.
Toen wij om 09:00 uur de parkeerplaats opreden, stonden er maximaal 10 andere auto’s geparkeerd. Het was dus echt niet druk!
Bij de ingang lag een kaart met verschillende routes die je kon gaan lopen. De kortste wandeling duurt 45 minuten en de langste 3.5 uur, er is dus voor ieder wat wils. Wij kozen voor de laatste, de Caño Negro route van 4.8 km. Bij de ingang zit een restaurant en zijn er toiletten aanwezig, dit is het laatste moment dat je naar het toilet kan. Het restaurant was nog niet open in de ochtend, maar het is ook niet toegestaan om eten mee naar binnen te nemen, eet dus genoeg voordat je vertrekt! Vergeet ook niet om je eigen drinken mee te nemen!
Wij vonden de route echt super mooi. We zijn weinig mensen tegengekomen, het was er ongelooflijk stil, de uitzichten waren fantastisch en het woud is mega groen. Op de route lag een observatie toren, waar we helaas niet erg veel konden zien door de bewolking. Ook waren er verschillende uitzichtpunten en bruggen onderweg en bestond de wandeling uit vrij veel hoogteverschillen. Op sommige stukken was het mega modderig, dus trek goede wandelschoenen aan.
We hebben ongeveer 4 uur gedaan over de wandeling inclusief pauzes en het stoppen bij de uitzichtpunten.
’s Avonds hebben we heerlijk Italiaans gegeten bij Bon Appetit! waar ze ook Monteverde bier verkochten. Bij de kleine brouwerij in Monteverde kan je flesjes bier en zelfs glazen halen, een super leuk souvenir!
Tips voor het bezoeken van Santa Elena Cloud Forest Reserve
- Zorg dat je voldoende water meeneemt!
- Neem zonnebrand en DEET mee
- Trek goede wandelschoenen aan
- Trek een lange broek aan
- Een poncho is handig als het weer omslaat
- Een regenhoes voor je rugzak
Algemene informatie Santa Elena Cloud Forest Reserve
- Elke dag geopend van 07:00 – 15:00 uur
- Er geldt studentenkorting van 7 dollar per student
- Entree is 16 dollar per volwassene
Dag 11 Monteverde Cloud Forest Biological Reserve en Zip line canopy tour
Monteverde Cloud Forest Biological Reserve
Het andere nevelwoud bij Monteverde is het bekende Monteverde Cloud Forest Biological Reserve, waar de herkenbare rode hangbrug te bewonderen valt.
Het wordt aangeraden om de entreetickets online vooraf te kopen. Voor volwassenen is de entree 25 dollar en voor studenten en kinderen is dit 12 dollar. Dit is inclusief parkeren op een beveiligde parkeerplaats en een korte busrit (3 minuten) naar de ingang van het park.
Het park is open van 7:00 tot 16:00 uur. Bij de ingang van het park zit een restaurant en er zijn souvenirwinkels aanwezig.
We waren rond 09:00 uur in het park en het was er al veel drukker dan in het Santa Elena Cloud Forest Reserve. Er liepen ook wat schoolklassen en mensen met gids, waardoor het wat drukker aanvoelde.
Het heeft eigenlijk de hele tijd geregend, dus vergeet je regenjas/regenponcho niet mee te nemen.
Er zijn verschillende routes die je kan wandelen die je zo lang kan maken als je zelf wilt. Wij kozen om via Sendero Tosi, de Sendero Wilford Guindon te lopen en vervolgens de Sendero El Puente, zodat we de bekende Puente Colgante (rode hangbrug) over konden lopen. Daarna hebben we de Sendero Camino, Sendero La Ventana, Sendero Nuboso B en Sendero Nuboso A gelopen. Daar hebben we in totaal ongeveer 2 uur over gedaan.
Op de route waren ook wat uitzichtpunten aanwezig, maar omdat dit park grotendeels in de wolken zit, was er niet veel uitzicht om van te genieten.
Al met al vonden we het erg leuk om in dit natuurpark geweest te zijn. Het was er erg groen maar het Santa Elena Cloud Forest Reserve heeft meer indruk op ons gemaakt.
Tips voor het bezoeken van Monteverde Cloud Forest Reserve
- Zorg dat je voldoende water meeneemt!
- Neem zonnebrand en DEET mee
- Trek goede wandelschoenen aan
- Trek een lange broek aan
- Een poncho is handig als het weer omslaat
- Een regenhoes voor je rugzak
Algemene informatie Monteverde Cloud Forest Reserve
- Bestel tickets vooraf online
- Er is studentenkorting
- Elke dag geopend van 07:00 – 16:00 uur
- Entree 25 dollar per volwassene en 12 dollar per student
Zip line canopy tour
Een van de bekendste activiteiten in Monteverde is het ziplinen door de jungle, dus dit gingen wij uiteraard ook doen.
Wij boekten onze tour bij 100% Aventura die de langste zip line van Costa Rica bezit, bijna 1600 m lang!
Je moet je tickets online kopen, die 54 dollar per persoon kosten. Je kan op verschillende tijden starten: 08:00 uur, 11:00 uur en 14:00 uur.
Op de site staat dat het in totaal 3 uur duurt, maar je bent ongeveer 1 uur bezig met de gehele route door de jungle.
De tour bestaat uit 2 superman ziplines (maar deze kan je ook normaal ziplinen als je niet liggend wil), 1 hangbrug, 1 keer abseilen en 1 mega tarzan schommel (deze heeft een korte vrije val). Wij vonden het het geld echt waard omdat wij wel van een adrenaline boost houden. Als je erge hoogtevrees hebt dan is dit niet iets voor jou.
Tijdens de tour worden er ook foto’s van erg goede kwaliteit gemaakt die je voor 20 dollar kan bijkopen: echt een aanrader!
Tips voor de zip line canopy tour
- Trek een regenjas aan
- Een sportbroek of legging is aan te raden
- Een GoPro met hesje is erg leuk
- Trek gympen of wandelschoenen aan
Algemene informatie zip line canopy tour
- Ticket 54 dollar per volwassene
- Op 3 verschillende tijden starten: 08:00, 11:00 en 14:00 uur.
- Je kan waardevolle spullen in een kluisje achterlaten
Dag 12 Van Monteverde naar La Fortuna en warmwaterbronnen
De rit van Monteverde naar La Fortuna duurt ongeveer 3 uur en het laatste stuk rijd je langs het Arenal meer. Een erg leuke plek om te eten onderweg is La Soda Palma, het eten is er goedkoop en je hebt een erg mooi uitzicht op de Arenal Vulkaan.
La Fortuna is een klein stadje, waar veel toeristen verblijven die de Arenal Vulkaan willen bezoeken, warmwaterbronnen willen beleven of bijvoorbeeld willen raften. Er zijn allerlei activiteiten te doen rondom La Fortuna, maar het stadje zelf bestaat voornamelijk uit restaurants en souvenirwinkels.
We sliepen in Cabaña Rural El Mirador, een huisje op het perceel van een boerderij met uitzicht op de Arenal vulkaan. Het ligt ongeveer 5 minuten rijden van La Fortuna, maar het uitzicht is echt heel erg mooi. Wij hadden het geluk dat we de Arenal vulkaan elke dag konden zien, maar het kan ook voorkomen dat het zo bewolkt is rondom de vulkaan dat je hem helemaal niet te zien krijgt.
Na aankomst zijn we gelijk naar de warmwaterbronnen gegaan, er zijn meerdere mogelijkheden. Er zijn een soort resorts met warmwaterbronnen, zoals Baldi Hot Springs Resort & Spa en Tabacon Hot Springs, waar je een ticket kan kopen om gebruik te mogen maken van de zwembaden en glijbanen.
Ook is het mogelijk om gratis de warmwaterbronnen te bezoeken. Net na het Tabacon Hot Springs resort (als je vanuit La Fortuna komt) kan je je auto aan de weg parkeren. Je zult ook een verkeersregelaar zien staan. Loop vervolgens het bruggetje over en meteen daarna kan je linksaf naar beneden lopen richting de warmwaterbronnen.
Tips voor het bezoeken van de warmwaterbronnen
- Vergeet je zwemkleding en badhanddoek niet
- Neem iets lekkers te eten en drinken mee
- Trek waterschoentjes/sandalen/slippers aan
- Een omkleedponcho is handig
- Het is slim om een dry bag mee te nemen voor waardevolle spullen die je niet aan de kant wilt achterlaten
Een restaurant ietsjes buiten La Fortuna waar je erg lekker kan eten is Tiquicia.
Dag 13 El Arenal vulkaan
De kegelvormige Arenal is een stratovulkaan . Het is de jongste en actiefste vulkaan van Costa Rica en ligt op ongeveer een half uur rijden van La Fortuna. Het gebied rondom de vulkaan behoort tot het Parque Nacional Volcán Arenal. Niet alleen de Arenal behoort tot dat nationale park, maar ook een oudere inactieve vulkaan genaamd Chato. Een groot deel van het nationaal park is begroeid met nevelwoud en regenwoud en is rijk aan flora, fauna, rivieren, watervallen en warmwaterbronnen.
Het is mogelijk om dit nationale park te bezoeken en hier een wandeling te maken. Dit kan je met een gids doen, maar het is ook makkelijk zelf te belopen. In het park bevinden zich veel wandelpaden, bruggen en uitzichtpunten met een totale afstand van 3 km. Een ticket kost 12 dollar per volwassene en het park is elke dag geopend van 08:00 tot 16:00 uur.
Wij kozen er echter voor om naar Arenal 1968 te gaan op aanraden van een andere toerist. Arenal 1968 is geen onderdeel van het nationale park, maar iemand heeft op zijn eigen land wandelroutes uitgestippeld en dit opengesteld voor het publiek.
Er zijn 2 verschillende routes die je kan lopen, een van 4.7 km en een wat kortere van 4 km. Beiden routes bevatten wat steile stukken maar de uitzichten op de Arenal vulkaan zijn spectaculair. De routes eindigen bij een bar/restaurant, waar je op het terras kunt zitten met een super mooi uitzicht op de vulkaan.
Arenal 1968 is elke dag geopend van 08:00 tot 17:00 en kost 23 dollar per volwassene. Een stukje duurder dus dan het nationale park, maar het schijnt dat Arenal 1968 mooier en minder toeristisch is.
Tips voor het wandelen rondom de El Arenal vulkaan
- Zorg dat je voldoende water en eten meeneemt!
- Neem zonnebrand en DEET mee
- Trek goede wandelschoenen aan
- Een poncho is handig als het weer omslaat
Algemene informatie Parque Nacional Volcán Arenal
- Elke dag geopend van 08:00 tot 16:00 uur
- Entree per volwassene is 12 dollar
- Wandelroute van 3km
Algemene informatie Arenal 1968
- Elke dag geopend van 08:00 tot 17:00
- Entree per volwassene is 23 dollar
- Wandelroutes van 4 en 4.7 km
Dag 14 Van La Fortuna naar Turrialba
De rit van La Fortuna naar Turrialba duurt ongeveer 4 uur. Turrialba is niet erg bekend onder toeristen, maar als er toeristen naar toe komen dan is het voornamelijk om te raften op de Pacuare rivier. Turrialba is een kleine stad waar niet veel te doen is maar de omgeving biedt veel mogelijkheden.
Week 3
Dag 15 Raften op Pacuare rivier
De Pacuare rivier, die uitmondt in het Caribisch gebied, is een van de beste plekken ter wereld voor raften en wildwaterkajakken. De Pacuare is namelijk door National Geographic, Frommer's en Forbes Traveler uitgeroepen tot een van de top 10 rivieren voor raften ter wereld en is dus een echt pareltje van Midden-Amerika.
Wij boekten onze raft trip bij Ticos River Adventures in Turrialba, een super goede organisatie! Je kan je auto daar veilig achter een poort parkeren, ze spreken erg goed Engels en vertellen veel over het gebied. Vanuit het kantoor (waar we om 08:00 uur moesten verzamelen) was het ongeveer een uur rijden naar het startpunt van het raften.
De raft route is 30 km en daar doe je ongeveer 4 uur over maar dat ligt maar net aan de waterstand. Het is een klasse IV sectie van de rivier, dus het is goed te doen voor beginners ook al is het soms hard werken. Het is een uitstekende mix van stroomversnellingen, fantastische uitzichten en erg mooie watervallen. Ook vaar je langs hutten van inheemse stammen waar de gids ons veel over kon vertellen. Er was een heerlijke lunch inbegrepen die naast de rivier voor ons werd bereid naast twee grote watervallen.
Eenmaal aangekomen op het eindpunt was er de mogelijk om te douchen, om te kleden en foto’s te kopen die onderweg waren gemaakt met een professionele camera. Rond 15:00 uur waren we weer terug bij het kantoor.
Het raften kost 75 dollar per persoon en dat is inclusief het transport naar en van de rivier, lunch en het raften zelf. Je krijgt een helm en zwemvest van Ticos River Adventures, maar voor de rest van de outfit moet je zelf zorgen.
Tips voor het raften
- Vergeet je zwemkleding, badhanddoek en droge kleding niet
- Neem zonnebrand mee
- Een touwtje voor je bril
- Een lange of korte broek voor zonbescherming (geen jeans)
- Waterschoentjes/schoenen die erg nat mogen worden (geen slippers)
- Regenjas voor koudere dagen
Het is ook mogelijk om een meerdaagse rafttrip te boeken, kijk voor meer informatie hier
Dag 16 Van Turrialba naar Cahuita
De rit van Turrialba naar Cahuita duurt ongeveer 3 uur.
Cahuita ligt aan de Caraïbische kust en kent daardoor een Afro-Caraïbische cultuur. Er zijn veel reggaebars, er hangt een erg relaxte sfeer en er zijn veel surfscholen aanwezig. Het stadje ligt namelijk aan de Playa Negra, een langgerekt strand met zwart zand, helder water en redelijk hoge golven.
Na geluncht te hebben bij de Reggae Bar aan Playa Negra, hebben we even gezwommen in de zee. Maar omdat het weer een beetje tegenviel zijn we al snel weer naar ons huisje gegaan. We sliepen in Casa Tortuga, een hut met vrij veel grond en een eigen afgesloten parkeerplaats. Het lag op maar 10 minuten lopen van Cahuita National Park en 5 minuten van het stadje met alle restaurants.
Dag 17 Cahuita National Park
Cahuita National Park is een van de kleinste nationale park van Costa Rica, maar beschermt toch zo’n 2700 hectare land én zeegebied. Ook vind je hier het grootste koraalrif van Costa Rica. In het park heb je een grote kans om verschillende soorten wilde dieren te spotten, zoals brulapen, kapucijnaapjes, tropische vogels, slangen, luiaards, leguanen en meer dan 500 vissoorten.
Het park heeft 2 ingangen, bij Playa Blanca en bij Puerto Vargas. Vanuit beiden ingangen is het mogelijk om dezelfde wandelroute te lopen. Het enige verschil zit in de toegangsprijs. Als je bij Playa Blanca naar binnen gaat, is de ticketprijs op vrijwillige basis, terwijl je bij Puerto Vargas bijna 6 dollar per volwassene betaald.
Je mag geen eten in plastic mee naar binnen nemen, maar wel in een Tupperware bakje. Dus je mag bijvoorbeeld geen zak chips meenemen, maar wel een herbruikbaar bakje met chips. Dit heeft te maken met de afwezigheid van prullenbakken. Dit checken ze ook bij de ingang!
De hele wandelroute in Cahuita National Park is 8 km lang, maar is een rechte lijn en dus geen lus. Je moet dus ook weer helemaal terug, wat erg lang is. Daarom lopen veel mensen naar Punta Cahuita, wat ongeveer 4 km wandelen is en keren dan terug naar de ingang.
Het is ook mogelijk om de 8 kilometer wel te lopen van Playa Blanca naar Puerto Vargas en dan de taxi terug te nemen naar Playa Blanca. Dit kan natuurlijk ook andersom.
Wij namen de ingang bij Playa Blanca en liepen naar Punta Cahuita, een erg mooie wandeling door de jungle en langs het strand. Veel paden stonden helemaal blank, waardoor je op smalle boomstammen moest lopen. Het is dus wel handig om goede wandelschoenen aan te doen. We zagen verschillende soorten apen, een slang, een wasbeer en fantastische vlinders.
Op de terugweg hebben we nog even op het strand gelegen en gezwommen, wat erg relaxed was.
Al met al vonden we het een leuk park, maar vonden het wel erg jammer dat je dezelfde weg weer terug moest lopen naar de ingang. Ook waren veel paden een soort vlonders, waardoor het idee van de jungle een beetje verminderde.
In het park is het niet mogelijk om naar de wc te gaan of om eten en drinken te kopen, dus neem genoeg water en eten mee!
Tips voor Cahuita National park
- Zorg dat je voldoende water meeneemt!
- Vergeet je zwemkleding en badhanddoek niet
- Neem zonnebrand en DEETmee
- Trek wandelschoenen aan
- Eten mag je meenemen in herbruikbare bakjes
- Een poncho is handig als het weer omslaat
Algemene informatie Cahuita National Park
- Openingstijden Playa Blanca sector: elke dag van 08:00 tot 16:00
- Openingstijden Punta Cahuita sector: elke dag van 08:00 tot 16:00
- Entreeprijzen verschillen per ingang: Playa Blanca op basis van een vrije gift en bij Punta Cahuita 5.65 dollar.
Dag 18 en 19 Puerto Viejo
De rit van Cahuita naar Puerto Viejo is maar een half uurtje, dus is erg goed te doen.
Puerto Viejo ligt net als Cahuita aan de Caraïbische kust en heeft veel Jamaicaanse invloeden. Deze invloeden geven het oude vissersdropje een bijzondere sfeer, er klinkt overal reggae muziek en overal zijn Bob Marley spullen te koop. Het staat bekend als het "feest dorp" en voelt een beetje aan als Bali in het klein. Vroeger was het dorpje vooral bekend onder surfers, maar tegenwoordig is het er erg toeristisch. Dat neemt niet weg dat je er nog steeds er goed kan surfen en er een relaxte sfeer hangt.
Er zijn overal barretjes, leuke souvenirwinkels, restaurantjes en boho-kledingwinkels. Ook zijn er prachtige stranden in de buurt, zoals Playa Cocles en Playa Chiquita. Het is dus echt een plek om lekker even bij te komen en rustig aan te doen: een perfecte plek om de reis af te sluiten. Bij Playa Cocles zijn strandwachten aanwezig (vanwege de ruige zee), zijn er meerdere eettentjes en is er de mogelijkheid om surfboards te huren.
Wij sliepen in Hotel Blue Conga, een hotel met zwembad net iets buiten het centrum van Puerto Viejo (10 minuten lopen). Playa Cocles lag ook op ongeveer 10 minuutjes lopen, een perfecte ligging dus. Het hotel was prima, alleen het ontbijt was niet helemaal naar ons zin. Ook waren er niet genoeg ligbedjes aanwezig bij het zwembad.
Dag 20 en 21 van Puerto Viejo terug naar San Jose en terugvlucht
De reis van Puerto Viejo naar San Jose is een flink stuk rijden en duurt ongeveer 6 uur. In de hoofdstad hebben we nog een hapje gegeten, hebben we de auto ingeleverd en daarna zijn we naar het vliegveld gegaan.
Algemene informatie nationale parken klik hier